29 October 2012

13 Rekod Dunia Dipegang Bahtera Nabi Nuh A.S.

1.   Nabi Nuh as merupakan nahkoda tertua di dunia (berusia 600 tahun) Ibnu Abbas menceritakan bahawa Nabi Nuh diutus kepada kaumnya ketika baginda berumur 480 tahun. Tempoh masa kenabiannya adalah 120 tahun dan baginda berdakwah selama 5 abad. Baginda mengharungi banjir ketika beliau berumur 600 tahun dan kemudian setelah banjir beliau hidup selama 350 tahun.

2.   Bahtera Nabi Nuh Merupakan Kapal Terbesar Di Dunia Yang Diperbuat Daripada Kayu.
Ibnu Abbas menceritakan bahawa suatu ketika dengan mukjizat yang dikurniakan Allah, Nabi Isa as menghidupkan Ham bin Nuh dan bertanya kepadanya kenapa rambutnya beruban, dia menjawab bahawa dia meninggal dunia pada usia muda kerana ketakutannya terhadap banjir besar. Ia berkata lagi bahawa panjang kapal Nabi Nuh a.s adalah 1,200 Kubit dan lebarnya 600 Kubit dan mempunyai 3 lapisan (tingkat).

3.   Bahtera Nabi Nuh Merupakan Alat Pengangkutan Laut Pertama Di Dunia. Allah membimbing Nabi Nuh a.s membuat bahtera yang kuat untuk menghadapi serangan taufan dan banjir. Bahtera Nabi Nuh a.s dianggap sebagai alat pengangkutan laut pertama di dunia.

4.   Bahtera Nabi Nuh Merupakan Alat Pengangkutan Laut Pertama Di Dunia Yang Diperbuat Daripada Kayu. Bersama para pengikutnya, Nabi Nuh mengumpulkan paku dan menebang kayu besar dari pohon yang beliau tanam selama 40 tahun.

5.   Bahtera Nabi Nuh Merupakan Kapal Bertingkat Pertama Di Dunia (3 tingkat), Panjang kapal Nabi Nuh adalah 1,200 Kubit dan lebarnya 600 Kubit dan mempunyai 3 lapisan. Tingkat pertama diletakkan binatang-binatang liar dan yang sudah dijinakkan, tingkat kedua ditempatkan manusia dan tingkat ketiga untuk burung-burung.

6.   Bahtera Nabi Nuh Merupakan Kapal Belayar Yang Tertinggi Dari Dasar Laut. Menurut Al Qur’an, bahtera Nuh telah mendarat di atas Bukit Judi. Ada pendapat lain yang menunjukkan bahawa bahtera Nabi Nuh mendarat di atas sebuah gunung di wilayah Kurdi atau lebih tepat di bahagian selatan Armenia. Manakala ada pendapat lain dari Wyatt Archeological Research, menyatakan bahawa bukit tersebut terletak di wilayah Turkistan Iklim Butan, Timur laut pulau yang disebut oleh orang-orang Arab sebagai Jazirah Ibnu Umar (Tafsir al-Mishbah).

7.   Bahtera Nabi Nuh Adalah Kapal Anti-Taufan Dan Banjir Pertama Di Dunia, Allah membimbing Nabi Nuh a.s membuat bahtera yang kuat untuk menghadapi serangan taufan dan banjir.

8.   Bahtera Nabi Nuh Adalah Kapal Pertama Yang Berlayar Tanpa Kompas. Setelah bahtera itu disiapkan, Kitab Kejadian menggambarkan bahawa air menenggelamkan bumi selama 150 hari lamanya dan setelah itu air mulai surut.

9.   Bahtera Nabi Nuh Dinakhodai Oleh Bukan Ahli Laut. Nabi Nuh adalah seorang nabi yang diceritakan dalam Taurat, Al-kitab, dan Al-Quran. Nabi Nuh a.s diangkat menjadi nabi sekitar tahun 3650 SM. Dikatakan beliau tinggal di wilayah Selatan Iraq moden.

10.   Bahtera Nabi Nuh Adalah Satu-Satunya Kapal Dengan Penumpang Paling Sedikit Pertama Di Dunia.
Ibnu Thabari menceritakan setelah kapal berlabuh di pergunungan Ararat, ia kemudian membangunkan satu kota di daerah Ararat (Qarda) di sebuah kawasan termasuk Mesopotamia dan menamakan kota tersebut sebagai Themanon (Kota delapan Puluh) kerana kota tersebut dibangunkan oleh orang yang beriman berjumlah 80 orang.

11.   Bahtera Nabi Nuh Adalah Kapal Yang Mengangkut Binatang Berpasangan Terbanyak Di Dunia. Nabi Nuh memiliki 4 orang anak laki-laki iaitu Kan’an, Sem, Ham, dan Yafet. Menurut kitab Kejadian, pada waktu terjadinya air bah yang menutupi seluruh bumi; hanya beliau sekeluarga (isterinya, ketiga-tiga anaknya, dan ketiga-ketiga menantunya) dan binatang-binatang yang ada di dalam bahtera Nuh yang selamat dari air bah tersebut.

12.   Bahtera Nabi Nuh Merupakan Satu-Satunya Kapal Yang Mendarat Di Gunung. Berdasarkan foto yang diambil dari gunung Ararat, menunjukkan sebuah perahu yang sangat besar dikatakan memiliki luas 7,546 kaki dengan panjang 500 kaki, lebar 83 kaki dan tinggi 50 kaki dan masih ada tiga tingkat lagi di atasnya.

13.   Bahtera Nabi Nuh Adalah Kapal Yang Mengharungi Banjir Paling Lama Di Dunia. Kitab Kejadian menggambarkan bahawa air yang menenggelamkan bumi selama 150 hari lamanya dan setelah itu air mulai surut. Nuh menunggu hingga bumi benar-benar kering sebelum membuka pintu bahtera.

Sumber: http://www.lamankongsi.com

No comments: