Tiba-tiba rasa nak makan satay buat berbuka puasa tapi mana ada orang jual satay sekarang ni, lainlah kalau malam ni... tu pun di Kajang. Ok apa kata esok-esok kita buat satay sendiri. Saya bagi resipi ....
SATAY PALIMBANG
1 ekor ayam
7 ulas bawang putih )
5 ulas bawang merah ) giling halus
3 inci halia )
1 paun gula merah
air asam jawa
lidi (bukan lidi penyapu)
Kuahnya
1/2 kati kacang tanah (buang kulit dan goreng serta tumbuk)
2 inci halia )
6 ulas bawang merah ) giling halus
10 ulas bawang putih )
1 cawan air asam jawa
1 tin susu cair
1 batang serai (titik)
2 sudu besar serbuk lada kering
minyak menumis
air sejuk semangkuk
garam dan gula
1. Ambil daging ayam sahaja, potong 1/2 inci persegi. Gaulkan bahan giling dengan daging ayam, masukkan sedikit air asam jawa dan cucuk pada lidi, perap dulu sebelum dibakar.
2. Untuk kuah kacang - Panaskan minyak dan tumiskan bahan giling hingga kuning, masukkan serbuk lada, kacau dan masukkan air asam jawa dan susu, kemudian masukkan kacang masaklah hingga pekat.
Kemudian nikmatilah satay buatan sendiri yang sangat sedap...
No comments:
Post a Comment