01 April 2015

GST - Good & Services Tax - Part 2

Hari ini GST dilaksanakan. Ramai yang saya perhatikan kelam kabut tanpa sebab. Ini berlaku apabila seseorang itu tidak mengetahui keadaan atau situasi sesuatu isu itu. Rasa tersebut juga ada kemungkinan disebabkan oleh asutan dan desas desus negative.

Semalam dilaporkan kebanyakan pasaraya penuh sesak dengan manusia yang berbelanja untuk mengelakkan dari dikenakan GST. Apa yang sebenarnya anda tahu mengenai GST.

1.  GST dikenakan pada kadar yang lebih rendah (6%) berbanding SST (16%). Contoh, dulu anda membayar 16% SST apabila menjamu selera di hotel atau beli kereta. Kini anda sepatutnya membayar cukai 6% saja. Jika membayar lebih apa yang anda perlu lakukan?

2.   Lebih 800 barang yang tidak dikena cukai seperti makanan basah, pendidikan, kesihatan, pengangkutan awam dan lain-lain. Sila semak senarai harga yang telah dimuat naik dalam pelbagai website.

3.   Terdapat banyak barangan untuk mereka yang berpendapatan rendah dikecualikan dari GST. Yang dikenakan cukai adalah barangan yang digunakan oleh orang kaya atau makan di tempat yang mewah.

4.   Orang luar bandar/ Melayu mendapat 2 kali keuntungan bila mana
      (a)   banyak barang dikecualikan 
      (b)   membeli di kedai kecil/ runcit yang jualannya di bawah RM500k yang dikecualikan dari GST.

5.   Anda hanya perlu membayar GST apabila anda membeli/ menggunakan sesuatu barang.

6.   Sejak GST mula diwarwarkan lagi, ramai pembuat/ pemborong/ peniaga cuba melarikan diri dari membayar SST. Tetapi di bawah pelaksanaan GST mereka sudah pasti tidak boleh melarikan diri kerana mereka telah didaftarkan dan Kerajaan mampu memantau mereka dari mana-mana sumber sekali pun.

7.   Pada permulaan pelaksanaan GST, beberapa harga barangan akan mengalami kenaikkan sedikit, tetapi bagi tempoh yang panjang harga-harga ini ada kemungkinan akan turun atau kekal. Ini disebabkan cukai-cukai yang terpaksa dibayar oleh pembuat dan pemborong. Namun begitu dengan hasil GST juga Kerajaan akan membantu rakyat yang memerlukan melalui kaedah seperti BR1M.

8.   Orang Melayu/ miskin yang bantah pelaksanaan GST bermakna:

(a)   mereka mahu kekalkan SST yang lebih mahal.

(b)   perjuangkan bukan Melayu/ orang kaya/ pembuat dan pemborong. Maka Melayu ini macamlah kerbau yang penat membajak di sawah tetapi seperti kucing yang kenyang makan nasi di rumah!

SEDIKIT PENCERAHAN MENGENAI GST

Apakah itu Good & Service Tax.

- GST = CUKAI BARANGAN DAN PERKHIDMATAN (good and service tax)

- Dulu kita bayar 2 cukai atas setiap barangan/ perkhidmatan yang kita beli/ guna iaitu :

  cukai jualan. (5%) dan cukai perkhidmatan ( 10%); ini akan dimansuhkan dan digantikan dengan GST.

Mengapa kerajaan melaksanakan GST?

-  Untuk memperbaiki sistem cukai sedia ada. Ini adalah kerana cukai jualan dan cukai perkhidmatan sedia ada mempunyai kelemahan, seperti cukai dua kali ganda ke atas pengguna dan ketiadaan pelepasan cukai sepenuhnya ke atas barangan yang dieksport dan isu-isu harga pindahan.

-  Kelemahan-kelemahan ini menyebabkan kerugian kepada kedua-dua pihak pengguna dan kerajaan.

Apakah kadar GST?

-  Kadar GST dicadangkan ditetapkan pada 6%. Kadar ini adalah yang paling rendah di kalangan negara-negara ASEAN : 10% di Indonesia , Vietnam, Kemboja, Filipina , Laos dan 7% di Singapura dan Thailand.

Kini negara jiran yang melaksanakan GST adalah Singapura, Thailand, Indonesia dan Filipina. Kadar GST yang diguna oleh negara-negara ini waktu ini ialah Singapura 5%, Thailand 7%, Indonesia 10% dan Filipina 10%. Ketika itu, GST dijangka dilaksanakan 18 bulan selepas bacaan kedua rang undang-undang pada Mac tahun depan (2010). Ini bermakna cukai itu akan berkuat kuasa sekitar Ogos atau September 2011.

Sebagai cukai pengguna, GST akan dikenakan ke atas semua barangan dan perkhidmatan. Adakah ini bermakna bahawa segala-galanya akan menjadi lebih mahal?

-  Tidak semestinya, harga barang akan menjadi lebih murah kerana kadar cukai GST hanya 6% berbanding cukai sebelum ini 16%. Ini disebabkan tiada peniagan yang akan mematuhi kadar GST malahan mereka akan mengenakan GST di atas SST.

-  Sesetengah barangan dan perkhidmatan dikecualikan cukai.

-  Barangan makanan asas tidak dikenakan GST (beras, gula, garam, tepung, minyak masak, kacang dhal, rempas ratus, ikan masin, cencalok, budu, belacan)

-  Bekalan air paip dan 200 unit pertama elektrik sebulan bagi pengguna.

-  Perkhidmatan yang disediakan oleh kerajaan: kesihatan, perkhidmatan Pengeluaran passport, pembelajaran di sekolah.

-  Perkhidmatan pengangkutan: bas, keretapi, LRT, teksi, feri, bot, tol lebuh raya.

-  Jual beli dan sewa rumah kediaman

-  Perkhidmatan kewangan terpilih

Adakah kerajaan membantu rakyat menghadapi GST?

-   pelbagai bantuan dan sokongan dalam tempoh peralihan ini disediakn kerajaan salah satunya di mana Kerajaan akan memberi bantuan tunai sekali RM300 kepada penerima BR1M.

Adakah kita masih perlu membayar cukai pendapatan kadar yang sama?

-   Kadar cukai pendapatan individu akan dikurangkan sebanyak 1-3 % untuk semua pembayar cukai.

-   Pembayar cukai yang lain akan menikmati penjimatan cukai dan struktur cukai pendapatan individu akan dikaji.

Pendapatan bercukai dinaikkan kepada - melebihi RM400,000 dan kadar cukai maksimum 26% dikurangkan kepada 24%, 24.5% dan 25%

Bagaimana pula dengan perniagaan?

-   Kerajaan akan mengurangkan cukai pendapatan syarikat daripada 25% kepada 24% mulai tahun taksiran 2016

-   Cukai pendapatan syarikat kecil/sederhana turun daripada 20% kepada 19% mulai tahun taksiran 2016

-   Cukai pendapatan koperasi dikurangkan 1-2 mata peratus mulai tahun taksiran 2015 dan potongan cukai bagi yuran kesetiausahaan

-   Pemfailan cukai mulai tahun taksiran 2015

-   Potongan cukai tambahan untuk kos beli peralatan dan perisian ICT bagi tahun taksiran 2014 dan 2015

-   Geran latihan GST RM100 juta Bantuan RM150 juta untuk beli perisian perakaunan

Mengapa GST ini dilaksanakan sekarang dan bukan kemudian?

- Kerajaan berpendapat bahawa kerana kadar inflasi 2% adalah rendah dan ia sememangnya masa terbaik untuk melaksanakan GST.

Berapa banyak negara lain yang telah melaksanakan GST?

-   Lebih daripada 160 buah negara sudah melaksanakan GST. Kerajaan berpendapat ini menunjukkan bahawa GST terbukti ialah" telus, berkesan dan sistem cukai yang adil"

Adakah harga barangan naik?

-   Pengguna hanya perlu membayar satu kali cukai sahaja.

-   Perubahan harga barang atau Perkhidmatan amat minimun apabila GST dilaksanakan, Malahan, ada harga barangan yang akan menjadi lebih murah bergantung samada ianya adalah barangan asas atau tidak.

Apa yang penting memahami GST:

#   GST bukan cukai baru, tetapi menggantikan cukai jualan & perkhidmatan. Sebelum ini rakyat dah bayar 2 cukai di bawah SST.

#   GST mngmbilkira pola perbelanjaan mengikut kategori pendapatan. Makanan dan keperluan asas tidak dikenakan cukai.

#   GST bukan kos kepada perniagaan

#   IHP=INDEKS HARGA PENGGUNA akan turun bagi sesetengah barangan/ perkhidmatan seperti pakaian, kasut, barangan hiasan, perkakas rumah, penyelenggaraan, peralatan komunikasi

#   IHP MENINGKAT seperti minuman beralkohol dan tembakau, pendidikn swasta,"Restoran dan hotel

#   GST bagi menggantikan kelemahan dalam kutipan cukai selama ini: seperti cukai bertindih, ketirisan,dll.

#   GST tidak meningkatkan kos perniagaan kerana ia adalah cukai kepenggunaan. Cuma mengakibatkan penambhbaikn sistem cukai ini peniaga mungkin tidak terlepas dan trrpaksa bayar - itu yang dikatakan meningkat agaknya

#   GST DIKENAKN ATAS:

     - Setiap prngkt pengedaran

     - atas nilai tambah

     - Atas brgn dn perkhidmtan yg diimport

     - Atas jualan brg dan perkhidmatn di Malaysia

#   GST JUGA DIKENALI SEBAGAI VALUE ADDED TAX ( VAT) ATAU CUKAI NILAI TAMBAH.

#   GST (VAT) - Cukai penggunaan yang dikenakan ke atas aktviti nilai tambahan pada setiap peringkat rangkaian pengedaran semua barangan dan perkhidmtn melainkan yang dikecualikan oleh kerajaan.

#   Perlaksanaan GST merupakn salah satu langkah yang diambil kerajaan bagi menyusun semula sistem percukaian negara supaya ia lebih brkesan, saksama, efisien dan telus serta dapat mengelakkan berlakunya:

1) cukai terselindung

Kesan: cukai jualan yang dibayar di perngkat pengilangan telah menjadikan kos kepada pemborong dan peruncit, maka ianya telah diambilkira di dalam pengiraan margin keuntungan

2) cukai bertindih - berlaku dalam 2 keadaan

a) cukai bertindih di bawah sistem yang sama, iaitu sama ada cukai jualan atau cukai perkhdmatan

Kesan: pengguna terpaksa membayar harga lebih mahal kerana cukai perkhidmtan yang dikenakan merupakan sebahagian kos menyediakan perkhidmtan kepada pengguna,

b) cukai bertindih di bawah sistem cukai yang berlainan iaitu barangan berkenaan dikenakan cukai barangan serta perkhidmatan

Kesan: pengguna terpaksa membayar harga lebih mahal kerana cukai jualan merupakan sebahagian daripada kos yang akan dimasukkan ke dalam harga jualan dan dikenakan cukai perkhidmtan apabila menyediakan prkhidmatan kepada pengguna.

#   Pandangan mereka yang sekarang tidak membayar cukai penggunaan terutama golongan miskin terpaksa membayar cukai penggunaan bila GST dilaksanakan (tuduhan pembangkang)

- Sebenarnya rakyat tanpa mngira kelas pendapatan telah membayar cukai jualan dan perkhidmtan ke atas perbelanjaan harian mereka.

- Namun cukai yang dibayar ini terutamanya cukai jualan tidak kelihatan di dalam inbois atau resit kerana ia terselindung di dalam harga barangan.

- Sebagai contoh setiap RM100 yang dibelanjakan oleh golongn miskin, sebanyak RM 2.38 adalah untuk cukai. Tetapi apabila GST dilaksanakan dan dikenakan pd 4% beban cukai yang ditanggung akan menurun kepada RM 2.17 sahaja. Ini merupakan penjimatan di dalam perbelanjaan harian mereka.

# Adakah GST akan menyebabkan harga barangan dan perkhidmatan naik?

IHP akan mengalami penurunan sebanyak 0.10% . Harga bagi 8 komponen turun:

- Pelbagai barangan dan perkhidmatan

- Restoran dan hotel

- Komunikasi

- Pengangkutan

- Hiasan, perkakasan dan penyelenggaraan

- Perumahan, air, elektrik, gas, dan bahan api

- Pakaian dan kasut

- Minuman alkohol dan tembakau

# Apa peranan pengguna:

- Membuat perbandingan harga sebelum berbelanja

- Sentiasa merujuk kepada panduan harga pengguna

- Melaporkan apa-apa kenaikan harga yang tidak munasabah kepada pihak yang berwajib atau persatuan pengguna

- Berbelanja secara berhemah

— at Dataran Merdeka

Sumber: fb Lu Langsi Lu Mati - BN VS PR

No comments: