09 May 2013

PURE MARINE COLLAGEN - Part 1

Di bawah ini terdapat sedikit maklumat mengenai marine collagen.

Ianya memiliki kuasa anti penuaan dan antioksida tertinggi daripada semua jenis sayuran berwarna ungu yg lain. Ia merupakan antara pilihan utama masyarakat Cina sejak sekian lamanya dalam penyediaan juadah seperti sup. Ia mengandungi kandungan khasiat yg amat tinggi berbanding dgn rumpai Gred AA. Ia terlebih dahulu diternak di negara Jepun sbg makan rujuk penduduk di sana

Gred AAA (Uungu)

1.  Diproses semulajadi
2.  Diproses sekali sahaja
3.  Khasiatnya lebih tinggi
4.  Bergaram
5.  *Berbau


* Warna Gelap Seperti ungu memiliki postensi tinggi dlm dunia perubatan & kosmetik. Melanin warnanya diselaputi sejumlah besar protein, vitamin & zat galian yg amat tinggi serta kandungan air yg amat besar. Kandungan rumpai laut ungu memiliki bahan antoksida yang tinggi. Ini kerana dari pembawaaan warna pigment ungu.

Antioksida

Bahan antioksida merupakan bahan kimia yang diperlukan tubuh untuk meneutralkan radikal bebas dan mencegah kerosakan yang ditimbulkan oleh radikal bebas terhadap sel normal, protein, dan lemak. Bahan ini menstabilkan radikal bebas dengan melengkapkan kekurangan elektron yang dimiliki radikal bebas, dan menghambat terjadinya reaksi berantai dari pembentukan radikal bebas yang dapat menimbulkan tekanan oksidatif.

Ada beberapa bentuk bahan antioksida, di antaranya vitamin, mineral, dan fitokimia. pelbagai jenis bahan antioksida ini berkerja bersama dalam melindungi sel normal dan meneutralkan radikal bebas.


Tubuh lebih tahan melawan penyakit kerana memiliki agen anti virus, anti bakteria, anti fungus dan anti protozoa.


Mendapat kembali keangjalan dan kelembutan kulit. Ia mempercepat pergantian sel-sel kulit yang mati dengan sel yang baru, selain melindungi dari sinaran ultra violet.

Pertumbuhan rambut lebih baik dan kelemumur akan hilang. Sel rambut akan mendapat tenaga dan zat yang mencukupi untuk pertumbuhan maksima.

Mengatasi masalah penyakit degeneratif dan masalah usia umur lanjut.

Anti oksida semulajadi dalam rumpai laut adalah penghambat pembentukan radikal bebas.


Kebaikan antioksida membantu mengatasi masalah penuaan pertingkat ketahanan sel badan

KONSEP kembali ke alam semula jadi menjadi semakin popular bagi yang ingin memelihara kecantikan dan kesihatan diri. Penggunaan bahan semula jadi khususnya yang mengandungi antioksida terutama tumbuh-tumbuhan dalam merawat kecantikan juga semakin banyak digunakan dalam produk kecantikan hari ini.

Hasil kajian saintifik juga menunjukkan tumbuh-tumbuhan seperti buah-buahan mengandungi bahan antioksida yang mengekalkan kesihatan dan mencegah pelbagai jenis penyakit dialami manusia hari ini.

Ia memiliki kandungan khasiat yang amat tinggi berbanding dengan rumpai gred AA dan A. Ia terlebih dahulu diternak di negara Jepun sebagai makanan ruji kaum penduduk di sana. Tahukah anda:

1.   Khasiat rumpai ungu ini adalah setanding dengan alga spirulina dan cendawan ganoderma dan ianya memiliki khasiat seperti sayur bayam, kobis, terung, anggur dan setanding dengan proten ikan laut dalam, burung walit dan soya. Oleh itu setiap keperluan tubuh badan boleh diperoleh dari rumpai ini,

Warna sememangnya memainkan peranan utama dalam makanan. Warna cerah membawa maksud kualiti dan jumlah gizi berada pada tahap sederhana serta mengandungi air yang tinggi.

Warna gelap seperti ungu memiliki potensi tinggi dalam perubatan dan kosmetik, melanin diseliputi sejumlah besar ptoten, vitamin dan zat galian yang amat tinggi serta kandungan air yang besar.

Kajian terperinci yang telah dijalankan oleh banyak pihak menunjukkan bahawa sayur-sayuran yang mempunyai warna terang seperti jingga dan ungu (hubis ungu, terung, anggur, bawag, turnip, keladi dan sebagainya memiliki kandungan vitamin dan zat galian lebih tinggi daripada sayur-sayuran berwarna hijau dan putih.

Memiliki kuasa anti penuaan dan antioksida tertinggi daripada semua jenis sayur-sayuran berwarna ungu lain.

Dengan mengambil rumpai laut gred ini:

Bersamaan 1 sudu bayam, kubis dan asparagus;
Bersamaan secawan besar sirip ikan yu;
Bersamaan secawan besar sup sarang burung; dan
Bersamaan mengambil vitamin dari buah-buahan.

No comments: