27 July 2016

Makanan Yang Tidak Sesuai Untuk Sicomel!

Assalamualaikum dan Salam Isnin buat pelanggan baru dan sedia ada kami yang dikasihi, followers, bloggers, warga sahabat FB, pelawat dan tidak lupa pada pencinta kucing tegar yang dikasihi. Semoga dengan info yang dikongsi ini dapat memberi manfaat sebaiknya pada sicomel anda.

Mungkin ada di antara anda masih tidak tahu makanan yang tidak sepatutnya diberikan kepada sicomel tanpa menyedari makanan tersebut boleh mengancam kesihatan dan membahayakan kesihatan sicomel itu sendiri.

Antara makanan-makanan yang merbahaya :

• Tuna (ikan tongkol)
Ikan tuna tidak mengandungi nutrisi dan zat yang diperlukan oleh kucing, tidak sesuai pada sicomel malah boleh menyebabkan keracunan merkuri (mercury poisoning) jika ianya diberi secara berlebihan.

• Segala jenis bawang dan daun bawang
Bawang dan daun bawang boleh menyebabkan kurang sel darah merah, anemia, keracunan dan masalah 'gastrointestinal upset'

• Susu dan produk tenusu
Menghidangkan susu dan keju kepada kucing dewasa boleh menyebabkan masalah pada sistem penghadaman kerana kebanyakan kucing dewasa tidak boleh menghadamkan susu dan akan menyebabkan cirit-birit.

• Alkohol
Keburukan alkohol sama seperti kesannya pada manusia dan boleh menjejaskan hati dan otak. 2 sudu alkohol boleh menyebabkan seekor kucing yang seberat 2kg mengalami koma. Dan sesudu lagi boleh membunuhnya!

• Anggur dan kismis
Anggur dan kismis merupakan makanan ringan kegemaran arnab, hamster, dan haiwan-haiwan kecil yang lain. Tetapi jika diberikan kepada kucing, boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang dan membunuhnya.

• Kafein
Pemberian kafein boleh memudaratkan dan kesannya tidak dapat akan dapat dibati. Antara simptom-simptom keracunan ialah lesu, bernafas dengan laju, kejang otot dan sawan. Kafein bukan saja terdapat dalam minuman seperti teh, kopi dan coklat, tetapi juga terdapat dalam minuman tenaga seperti Red Bull. Selain itu, kafein terdapat dalam ubat selsema untuk manusia dan ubat tahan sakit (painkiller) manusia.

• Coklat
Coklat boleh menyebabkan kematian. Tanda-tanda keracunan sama seperti keracunan lain, iaitu degupan jantung tak stabil, kejang otot, dan sawan.

• Gula-gula dan manisan
Gula-gula, gula getah, ubat gigi, dan apa saja manisan yang mengandungi xylitol boleh mengakibatkan peningkatan insulin dalam badan kucing anda, dan menyebabkan paras gula dalam badan merosot. Xylitol boleh mengakibatkan kegagalan hati. Tanda keracunan ialah muntah, lesu, hilang keseimbangan badan, sawan dan kegagalan hati.

• Lemak dan tulang haiwan
Lemak dan tulang boleh menyebabkan muntah dan cirit-birit. Selain itu, tulang boleh menyebabkan masalah tercekik dan mencederakan sistem penghadaman kucing.

• Telur mentah
Telur mentah mengandungi bakteria seperti salmonella dan E.coli. Protein dalam telur putih yang mentah yang dipanggil avidin menghalang penyerapan vitamin B biotin dan akan menyebabkan keguguran bulu, dan masalah kulit pada kucing.


• Daging dan ikan mentah
Seperti telur mentah, daging dan ikan mentah boleh mengandungi bakteria penyebab keracunan. Enzim dalam ikan mentah boleh menghapuskan thiamine, iaitu penyumbang vitamin B untuk kucing anda. Kekurangan thiamine boleh menyebabkan kerosakan otak dan koma.

• Makanan anjing
Sekali sekala memakan makanan anjing tak mengapa. tetapi perlu diingatkan makanan anjing tidak direka khas untuk keperluan kucing anda dan isi kandungan kedua-dua makanan ini adalah berbeza. Makanan kucing mengandungi lebih banyak protein, vitamin dan fatty acids. Pemberian makanan anjing secara berterusan menyebabkan kucing anda kekurangan zat dan nutrisi.

• Hati ayam
Kuantiti yang kecil tidak mengapa. Tetapi jika berlebihan akan menyebabkan keracunan vitamin A. Keadaan ini boleh menjejaskan tulang kucing anda. Tumbesaran tulang akan terbantut dan kucing akan mengidapi osteoporosis. Keracunan vitamin A juga boleh membawa maut.

• Terlalu banyak 'treats'
Seperti manusia, terlalu banyak makan treats boleh menyebabkan obesiti dan diabetes.

• Yis/ ragi roti
Kegunaan yis/ragi adalah sebagai penaik roti/kek. Sekiranya di makan oleh kucing, perut kucing anda akan membengkak dari dalam dan menyebabkan kesakitan. Yis/ragi juga boleh menyebabkan keracunan alkohol pada kucing.

• Ubat-ubatan manusia
Kesilapan yang biasa dilakukan oleh pemilik kucing ialah memberi makan ubat-ubatan manusia kepada kucing mereka yang sakit. Jangan memberi ubat yang diberi dari farmasi kecuali telah mendapat pengesahan dari doktor. Ubatan seperti paracetamol, acetaminophen dan ibuprofen boleh menyebabkan kematian pada kucing.

• Dapur: Kucing Tidak Dibenarkan
Banyak barangan lain yang biasa ditemui di rak dapur boleh membahayakan kesihatan sicomel anda. Menyimpan barang-barang makanan di mana kucing anda tidak boleh mendapatkan barang-barang dapur tersebut dan hendaklah disimpan dalam almari yang bertutup akan membantu melindungi kucing anda daripada penyakit berkaitan dengan makanan yang serius.

• Jika Sicomel Anda keracunan, Apa Tindakan Anda?
Tidak kiralah apa situasi keadaan sekeliling anda, berkemungkinan kucing anda boleh mencari dan menelan apa yang tidak sepatutnya. Tindakan yang bijak adalah dengan menyimpan telefon klinik veterinar yang beroperasi 24jam, jika berlakunya kecemasan. Dapatkan bantuan khidmat dan nasihat dari doktor veterinar anda.

Notakaki: Kucing adalah karnivor dan perlukan daging sebagai makanan asas. Sebagai pemilik haiwan, adalah menjadi tanggungjawab anda menyediakan makanan yang seimbang untuk memastikan kucing anda berada dalam keadaan sihat. Makanan seperti daging lembu dan beras perang (brown rice) boleh diberikan dalam jumlah yang kecil dan tidak kerap. Cuba elakkan dari memberi makanan yang telah disenaraikan di atas demi kesihatan yang maksimum untuk sicomel.

No comments: