23 July 2016

KISAH SEORANG TUKANG KAYU

Saya rasa ramai dari anda yang pernah mendengar cerita ini. Cerita yang sangat bagus untuk dijadikan pedoman dalam melaksanakan sesuatu pekerjaan. Begini kisahnya.....

Seorang tukang kayu yang masih bekerja sehingga usia menjelang senja. Dia bercadang untuk bersara daripada pekerjaannya sebagai tukang kayu yang dipertanggungjawab untuk membuat rumah di syarikat tempat dia bekerja.

Dia berhasrat untuk bersara dari pekerjaannya dan menghabiskan sisa-sisa hidupnya bersama keluarga tersayang. Tukang kayu ini tidak akan menerima lagi upah sekiranya beliau bersara. Tetapi, dia tetap dengan keputusannya. Lalu, tukang kayu itu memberitahu majikannya tentang hasratnya itu.

Apabila majikannya mendengar luahan hati tukang kayu yang berpengalaman itu, dia merasa sedih dan memujuk tukang kayu tersebut agar menarik balik keputusannya. Akan tetapi, tukang kayu itu tidak berganjak dan tetap dengan niat untuk bersara. Akhirnya, majikannya bersetuju dengan keputusan tukang kayu itu, tetapi dengan satu syarat. Permintaan terakhir majikannya ialah menyuruh tukang kayu itu membina sebuah rumah buat kali terakhir.

Tukang kayu itu merasa gembira dan bersetuju dengan syarat yang telah ditetapkan oleh majikannya. Tetapi, kegembiraannya untuk bersara mengatasi semangat dan kemahiran yang ditunjukkan semasa bekerja. Akibatnya, rumah yang dibina buat kali terakhir itu telah disiapkan dengan sambil lewa, tanpa penelitian khusus serta menggunakan kayu yang rendah kualitinya. Rumah itu berjaya disiapkan dalam jangkamasa yang singkat.

Apabila majikannya melihat rumah itu, dia mengambil kunci pintu utama rumah tersebut dan memberikannya kepada tukang kayu itu seraya berkata "Inilah hadiah persaraan daripada saya kepada kamu. Selamat bersara."

Tukang kayu itu terkejut besar dengan kata-kata majikannya. Beliau tidak menyangka bahawa rumah yang dibinanya buat kali terakhir itu adalah rumah untuk kegunaannya sendiri. Alangkah menyesalnya dia kerana menyiapkan rumah itu secara tergesa-gesa dan jika dia tahu sebelum itu, dia akan membina rumah tersebut dengan penuh teliti dan menggunakan bahan yang bermutu tinggi.

Apa yang anda peroleh dari cerita ini, mungkin anda sendiri pernah mengalaminya.... jadi tak kira di mana dan siapa, apabila kita melakukan sesuatu maka buatlah dengan penuh ikhlas, hati-hati, beramanah dan penuh semangat.

No comments: